Naar overzicht 10-12-2021

Cisco ziet NaaS steeds populairder worden

Cisco heeft het 2022 Global Networking Trends Rapport uitgebracht. Daaruit blijkt dat Networking-as-a-Service (NaaS) steeds belangrijker wordt, onder andere vanwege de coronapandemie.

Het rapport geeft inzicht in op welke manieren bedrijven netwerktechnologie kunnen inzetten om wendbaarder te worden en hun innovatiesnelheid op peil te houden. Voor het onderzoek zijn 1.500 specialisten uit 13 landen ondervraagd. Daaruit komt naar voren dat de helft van de respondenten bij de eerstvolgende netwerkupdate overweegt om over te stappen naar NaaS.

“NaaS is een gebruikersmodel gebaseerd op de cloud en op daadwerkelijk gebruik waardoor organisaties en beheerders nieuwe netwerkcapaciteiten kunnen verkrijgen en opzetten zonder dat ze deze hoeven te bezitten, te ontwerpen of te onderhouden”, aldus Harald de Wilde, Enterprise Networking Lead bij Cisco Nederland. “Dit stelt IT-teams in staat om makkelijker bij te sturen, snel nieuwe services uit te rollen en de balans tussen CapEx en OpEx te optimaliseren.”

NaaS wordt populairder door stijgende vraag naar SASE

“De toegang tot verschillende clouds en IT-beveiliging is voor veel respondenten een doorslaggevende factor voor het adopteren van Networking-as-a-Service. Daarom is NaaS vooral in trek voor het toepassen van Secure Access Service Edge (SASE), voor een veilige toegang tot cloud software, zowel op kantoor als thuis. Door de overgang naar hybride werken staat SASE bij veel CIO’s hoog op de agenda, als gevolg zullen we het aandeel NaaS dan ook zien stijgen”, vult De Wilde aan.

NaaS zou organisaties de mogelijkheid geven om op verzoek meer of minder netwerkcapaciteit af te nemen. 28% van de respondenten ziet de overstap naar kost per gebruik daarom ook als een drijfveer om over te schakelen naar een as-a-Servicenetwerk.Een belangrijke reden om over te stappen naar NaaS is dan ook de flexibiliteit. De helft van de IT-gebruikers zegt sneller te willen inhaken op de nieuwste, disruptieve technologieën. Veertig procent geeft aan gemakkelijker oplossingen voor hun organisatie kunnen invoeren. Voor één derde van de respondenten is het gebruik van NaaS essentieel om met de nieuwste technologieën te kunnen werken, zoals Wi-Fi 6, SD-WAN 5G of AI-oplossingen.

Meer tijd, meer innovatie

Bijna 70% van de IT-verantwoordelijken geeft in het onderzoek aandat hun IT-teams meer tijd overhouden door het adopteren van NaaS. Een belangrijke reden hiervoor is dat zij zich niet meer bezig hoeven te houden met problemen in het dagelijkse netwerkbeheer. Hierdoor komt er meer ruimte vrij voor scholing.

“IT-teams krijgen hierdoor meer tijd om zich te richten op scholing. Dit draagt bij aan het verbeteren van de vaardigheden van netwerkbeheerders, en aan innovatie. Zo kunnen IT-ers zich omscholen op bijvoorbeeld het gebied van Artifical Intelligence (AI).” Ongeveer de helft van de respondenten geeft aan dat het gebruik van NaaS op deze manier bijdraagt aan innovatie.

Door Jeroen Noordeloos